Hvordan vil jeg gerne skrive noter?

Her er den oversigt, som jeg lavede for at komme nærmere, hvad det var for et system, som jeg gerne vil have:

Hvad jeg ønsker:

 1. At gøre brug af VIM (læs mere, hvis du ikke kender den) , som jeg elsker at arbejde i!

 2. At kunne skrive matematik, diagrammer og andre illustrationer med bogstaver(forkortelser). Altså forstået på den måde, at jeg gerne vil have det hele i tastaturet, så jeg ALDRIG skal besøge musen, for at finde formler, tegn eller andet frem. (Don’t touch the mouse - læs mere)

 3. At have automatiseret min visning. Når jeg gerne vil skrive matematik i koder, så skal resultatet vises i pdf eller HTML. Dette må gerne gøres automatisk hver gang jeg gemmer, så det bliver en flydende overgang mellem skrivning og visning.

 4. At have en form for hierarki i mine noter. Jeg drømmer om noget, der minder om VimWiki, der er et program til VIM, hvor man har en index fil, der indeholder en oversigt over ens noter. Derfra kan man besøge hver note og også hoppe tilbage til oversigten via genveje. Dette beholder en struktur over emner, som jeg ønsker. Se den her video, hvis du vil vide mere

 5. At kunne bruge Version Control (Github) til at gemme og arbejde sammen med andre. Dette betyder, at dokumentet skal være ren tekst uden formatting kode - modsat Microsoft Word.


LaTeX - meget kraftfuld dokumentbehandling

Det første jeg faldt over var LaTeX , som er en måde at skrive dokumenter på. Det er meget udbredt til specialer og større akademiske opgaver, da det er til at stole på. Forstået på den måde, at det du ser, er det du får(se billede underneden). Du kan ikke pludselig ødelægge din formatering ved at indsætte et billede et sted (Word). Derudover er det kompatibelt på kryds og tværs af alle computer, da det er ren tekst (punkt 5). Det støtter formler, diagrammer og matematik. Men det er ret svært at sætte op med automatiseret visning sammen med VIM.

Et eksempel på et LaTeX dokument og visning af ‘koderne’ som pdf:

LaTeX eksempel

VIMTEX!

Heldigvis for mig er der nogle andre mennesker, der har lavet pluginnet VimTex , der understøtter LaTeX skrivning i VIM. Det giver endda mulighed for at tilføje PDF visning med nogle genveje, når du er i et LaTeX dokument (.tex).

Som jeg nævnte i punkt 3, kunne jeg også godt tænke mig at have visningen automatiseret. Det er heldigvis beskrevet i deres dokumentation (findes ved at skrive :h vimtex i vim eller ved en normal søgning på internettet)

De har gjort det muligt at arbejde sammen med PDF-programmet Skim (husk at installere det!), der er meget lightweight og støtter forward og backward searching.

Forklaring: Forward og backward searhcing betyder simpelthen bare, at du kan markere et sted i dine koder (LaTex) og hoppe direkte til det sted i PDF-visningen. Altså så siden scroller til det sted, hvor du f.eks. skriver. Og omvendt - fra PDF til koder.

Det gør de workflow bedre. Jeg satte mig for at sætte det op.

Opsætning af automatisk PDF-visning

Fra deres dokumentation skal man, efter at man har installeret VimTex (jeg bruger Vundle ), sætte nogle forskellige indstillinger i sin .vimrc fil.

Forklaring: .vimrc er det sted, hvor alle dine indstillinger for din brug af VIM ligger. F.eks. kan du indsætte set tw=112, som så betyder: Min textwidth skal være 112. Det er også her, at du installerer forskellige plugins (udvidelse af funktionerne i VIM) og konfigurerer dem.

Indstillinger for brug af Skim i VimTex:

"========== VIMTEX IN VIMWIKI
let g:vimtex_compiler_latexmk = {
  \ 'background' : 1,
  \ 'build_dir' : '',
  \ 'callback' : 1,
  \ 'continuous' : 1,
  \ 'executable' : 'latexmk',
  \ 'options' : [
  \  '-verbose',
  \  '-file-line-error',
  \  '-synctex=1',
  \  '-interaction=nonstopmode',
  \ ],
  \}

let g:vimtex_view_general_viewer = '/Applications/Skim.app/Contents/SharedSupport/displayline'
let g:vimtex_view_general_options = '-r @line @pdf @tex'
let g:vimtex_view_method = 'skim'
"Highlight PDF area
let g:vimtex_view_skim_activate=1
"============ VIMTEX END

Du fortæller altså programmet, at det skal køre i baggrunden og køre indtil det for besked på at stoppe. Det vil altså sige, at du ‘kun’ skal aktivere det én gang, og så vil det selv opdatere filen, hver gang, at du gemmer.

Derudover viser du VimTex, hvor den skal finde dit pdf program (Skim) i linjen: let g:vimtex_view_general_viewer = '/Applications/Skim.app/Contents/SharedSupport/displayline'.

Det er ikke nok at linke til programmet, som du kan se. Du skal linke direkte til terminal kommandoen.

let g:vimtex_view_general_options = '-r @line @pdf @tex' er også vigtigt, da du fortæller hvilke oplysninger programmet (Skim) skal have sendt. I dette tilfælde: @line, linjenummer; @pdf, stien til pdf-filen; @tex stien til tex-filen.


Lad os se, om det kører

VimTex kommer også med nogle genveje til visningen af dokumentet.

<leader>l for at generere pdf-filen

<leader>v for at vise pdf-filen

Forklaring: <leader> er en knap, som du vælger i VIM. Du kan se det som starten på dine personlige (hjemmelavet) genveje. Min selvvalgte knap er f.eks. , (komma), så jeg skal taste “,l”, for at genere filen. Men sætter sin <leader> i .vimrc ved at skrive: let mapleader=","

Mon det virker?:

LaTex Vimtex preview with Skim

I GIF’en ovenover afprøver jeg de nye indstillinger ved at have et LaTeX dokument åbent på venstre side og derefter trykker jeg første genvejen for at generere, og derefter for at vise i PDF-dokumentet, hvor jeg er.

JA DET GØR DET!! (det tog 2 dage)

VimWiki - omg, det her bliver svært

Nu er punkt 1, 2, 3 og 5 sådan set opfyldt. Nu mangler jeg ‘bare’ den struktur, som jeg ønsker mig. Jeg fandt en smutvej, men den var ikke køn!

Den simple funktion, som jeg leder efter, er, at man via tastaturet kan oprette LaTeX (.tex) filer fra en index fil (en oversigt), så man f.eks. får en punktopstilling med links til de forskellige noter man har.

Den kunne se sådan her ud:


# Matematik noter

## Det her emne

 * [Svær matematik] - en kort forklaring
 * [Endnu sværere matematik] - en længere forklaring
 * [Overdrevet svært] - en nogenlunde forklaring

## Et andet emne

Altså skal man ‘kun’ indtaste et navn i brackets (f.eks. [Svær matematik]) og så trykke Enter, når ens markør er over det, for at oprette en ny fil og gå til den i VimWiki. Når man så har skrevet det man skal, kan man trykke backslash for at komme tilbage til oversigten. Smart, ikke?

Problemet: VimWiki genererer ikke .tex (LaTex) filer. Den genererer .wiki filer eller .md (markdown) filer, hvis du beder den om det. Altså virker VimTex ikke i de filer, som den genererer.

Min løsning (næsten)

Jeg prøvede i lang tid at få VimTex til at køre i markdown filer, og det lykkedes faktisk, men der opstod mange uventede syntax og compile problemer.

VimWiki er et stort plugin med mange udviklere og ikke så let at ‘pille’ ved, så jeg fandt et andet plugin, der hedder Vim Markdown Wiki .

Det har en funktion, der minder meget om VimWikis, hvor man sætter sin markør over en tekst i [] (igen) og derefter trykker på en knap for at lave en markdown fil.

Jeg fandt dog hurtigt ud af, at man kunne lave det om i koderne!

———————– SÅ SKER DET ———————–

På linje 90 og 91 i pluginnets fil vim-markdown-wiki/after/ftplugin/markdown.vim står der:

  let extension = fnamemodify(cur_file_name, ":e")
  let file_name = word.".".extension

Her tager pluginnet filens endelse og videregiver den til den nye fil.

Hvis man ændrer det til:

  let extension = 'tex'
  let file_name = word.".".extension

så bliver de nye filer lavet automatisk til .tex (LaTeX) filer.

For at ændre i de koder og derefter integrere det i Vim forker man mmai’s branch til sin egen profil og installerer derefter den her version istedet for via Vundle:

Plugin 'peterhoejlundandersen/vim-markdown-wiki'


MEN! Et problem opstod! Jeg kan ikke komme tilbage til index

Forklaring: Pluginnet er ‘kun’ lavet til at køre i markdown (.md) filer. Derfor virker min version fint så længe man er i oversigtsfilen (index). Den genererer linket og filen og flytter en videre til den nye .tex fil, som den skal. Men i .tex format virker pluginnet ikke, fordi det kun er lavet til markdown .md filer. Man kan altså ikke ‘hoppe’ tilbage til sin oversigt fil, når man er færdig med at skrive noter.

Her følger en lang forklaring om, hvordan VIM aktiverer plugins alt efter hvilken fil man er i osv. Tryk :h filetype i VIM, hvis du vil læse mere. Jeg kom op med en nogenlunde løsning efter at have læst en masse.


Min færdige løsning

En hvilken som helst fil i VIM får tilføjet en filetype, så VIM ved hvilken syntax filen skal have og hvilke plugins der skal gælde for den.

Efter lang tids tænkning kom jeg frem til, at jeg måtte lave min egen syntax og tilføje den til både .md filer og .tex filer. Den syntax skal være forbundet til mit tilpasset plugin, så funktionen kan bruges i begge filtyper.

VIM kalder plugins til filtyper på baggrund af hvilket filnavn som pluginnets filer har (hold da op en sætning).

Altså bliver markdown.vim kaldt til markdown-filer, tex.vim filer til LaTeX filer (.tex) osv. osv.

Jeg lavede min eget filnavn, der hedder links.vim. Heri puttede jeg hele det tilpasset tidligere nævnte plugin.

Nu skulle jeg ‘bare’ sørge for, at .links filtypen bliver tilføjet til både markdown filer og tex filer.

Det gøres således i .vimrc:

autocmd FileType,BufNewFile,BufFilePre,BufRead *.md set filetype+=.links
autocmd FileType,BufNewFile,BufFilePre,BufRead *.tex set filetype+=.links

Forklaring: de to linjer betyder at vim automatisk skal køre en kommando, når en fil bliver åbnet. Øverste linje kører når alle filer med md endelsen bliver åbnet *.md(regex) og derefter tilføjes +=. links syntaxen til filetype. Det samme gælder for *.tex filerne.

Det bedste fra TO VERDENER - dreeeeeam <3

Nu kan jeg i en normal markdown-fil bruge VimWiki’s fantastiske funtioner. Hvis jeg gør det, så genererer den markdown-filer, som den skal. Men via mit tilpasset plugin kan jeg OGSÅ genererer tex-filer.

Det gøres via genveje, som jeg har sat i min .vimrc:

nmap z<CR> :MdwiGotoLink<cr>
nmap x<CR> :MdwiReturn<cr>

Hvis jeg trykket på Enter i en markdown-fil bliver den generet fil en markdown-fil. Men hvis jeg trykket på “z<Enter>” (z<CR>) bliver filen en tex-fil og alle de fantastiske funktioner fra VimTex følger med.

Derudover kan jeg også hoppe tilbage via “x<Enter>” (x<CR>).
Det gik lidt stærkt med at lave dette indlæg. Men håber, at der er nogle, der kan bruge det til noget <3